kattenhaar weetjes

Over plukken en ontwollen…

kattenhaar zit altijd los, zowel dek- als wolharen. Hun vacht is glad, zacht en ‘los’ om gemakkelijk vanuit dekking te jagen. Ze verliezen liever een paar haren bij het leeghalen van een merelnest in de vuurdoornstruik dan dat ze hun vel open halen. (Een kat jaagt ca 20 x per dag)
●ontwollen (wolharen ofwel ondervacht uitkammen, uitharken, uittrekken) kan nooit zonder een groot deel van groeiende (wol- èn dek-)haren uit te trekken. Er is geen onderscheid te maken in oud of jong haar, geen enkele kam, borstel, hark is daartoe in staat, ze nemen alles mee.
●groeiende haren uittrekken beschadigt de haarknop (‘het haarfabriekje’) waardoor een folliculitis, een ontsteking in het haarzakje optreedt. Het gevolg daarvan is dat er na enkele maanden een nieuwe, beschadigde ‘littekenhaar’ teruggroeit. Deze is minder glad van oppervlak(waardoor makkelijker klitvorming optreedt), wordt niet meer zo lang als zijn voorganger en heeft een kortere levensduur, waardoor een nog eerdere rui die vaker dan nodig plaatsvindt.
●omdat zoveel haren, die oorspronkelijk van verschillende leeftijden waren, nu allemaal tegelijk teruggroeien verouderen ze allemaal op hetzelfde moment. Dat betekent dat ze straks allemaal ineens zullen losraken. Er blijft zelfs niet voldoende vacht voor de normale bescherming over. Erg sneu voor poes zelf, die veel te veel haar binnenkrijgt tijdens poetsen, ongezond voor haar maag en haar darmen, en lastig voor de eigenaar die bossen los haar in huis vindt.
Hoe vaker een kat ontwold wordt, hoe meer de vacht ‘gesynchroniseerd’ raakt.

Dit waren de gevolgen van het ontwollen en of plukken op lange termijn. De korte termijngevolgen zijn
● de huidorgaantjes (talg- en zweetkliertjes) zijn hun transportband, de wolharen kwijt
●de huid mist belangrijke bescherming tegen temperatuurswisselingen, uv-straling(daglicht), mechanische schade(boomtakken, ruzie met andere katten, zichzelf krabben), de huidflora is haar habitat kwijt waardoor de zuurgraad van de huid verandert en door duizenden ontstoken haarzakjes bestaat er kans op toeslaan pathogenen, een huidinfectie dus.

Beter laten we de vacht zoveel mogelijk intact, en scheren we viltklitten en -platen plaatselijk weg.

(met dank aan Jet Bijen-Veldhoen, Praktijk voor Huid en vacht)