Hond in zijn blootje, dat kan toch niet in de winter?

Veel vragen krijg ik nu, ook veel commentaar en opmerkingen. Maar de “ham”vraag blijft uiteindelijk: Kan ik mijn hond laten trimmen in de winter? Ik begrijp dat andere mensen er anders over denken, maar mijn visie is…ja, je kan je hond gewoon laten trimmen in de winter…Krijgt hij het dan niet koud? Mijn visie: Nee, zolang hij gewoon in beweging blijft en je hem niet bij de bakker een half uur buiten laat wachten, terwijl jij heerlijk warm binnen rustig naar de versgebakken broodjes zit te staren, om vervolgens een weloverwogen keuze te maken. Een hond krijgt het niet zo heel snel koud en met de Nederlandse temperaturen valt het natuurlijk reuze mee. Een hond blijft een dier en zit qua temperatuurregeling anders in elkaar dan wij, mensen. gelukkig maar, want anders zou het straatbeeld er heel anders uit gaan zien…Een hond in een skipak, of een kat met handschoenen en een muts….

Ik leg mijn kijk er op uit:

Een hond met lange haren en een dikke vacht, bijvoorbeeld een Shi Tsu of Boomertje, loopt door de regen/sneeuw en word nat. Deze vacht droogt wel op, maar duurt natuurlijk veel langer dan normaal. Hondje blijft op de huid vochtig en door de klammigheid krijgt de hond het koud. Heeft deze hond een korte vacht, dan droogt deze veel gemakkelijker en is de hond dus ook sneller weer warm….Is een hondenjasje nodig? Niet perse, het is per hond verschillend. Je hebt natuurlijk honden die liever bij de warme kachel liggen en honden die het heerlijk vinden om languit in de sneeuw een dutje te doen. Tegen de regen is het wel handig, scheelt een hoop werk bij thuiskomst.

Durf je het niet aan om je hond te laten trimmen, let er dan wel op dat je na een regenbui je hond goed moet droog föhnen. je kan er ook voor kiezen alleen de buikharen kort te laten knippen, dat scheelt al een hoop zand en viezigheid. Ten aller tijde zal je je hond moeten blijven borstelen. En nog een belangrijke tip, check altijd de zooltjes van je hond op steentjes, ijsklontjes en andere ongemakken. Er word weer gestrooid, dus wondjes zijn dat extra pijnlijk!