Herfst rui

De zomer is weer voorbij. De enorme drukte en lange wachttijden zijn voorlopig ten einde. We maken ons op voor de herfst en winter, met de daarbij behorende vachtproblematiek, de rui en de statische vacht.

Normaal gesproken zijn er 2 ruiperiodes, nl het voorjaar en het najaar. Dit komt door de temperatuurswisseling en het licht of het gebrek er aan. Je hond zal in een periode van een paar weken zijn gehele vacht wisselen en dat brengt een hoop stofzuigsessies te weeg. Het is goed in deze periode vaker te borstelen, om je hond door de ruiperiode te helpen. Daarbij kan een goed wasbeurt een uitkomst zijn, wij kunnen hierin veel betekenen.

Verhaart je hond het hele jaar door? Denk dan eens aan de volgende dingen:

-Je hond ligt te warm. Zorg er altijd voor dat je viervoeter op een koele plek in huis ligt.

-Je hond heeft last van hormoonschommelingen. We zien vaak vachtproblemen bij gecastreerde reuen en gesteriliseerde teefjes. Je hebt pech, je zal moeten accepteren dat het zo is en een extra trimbeurt kan veel uitkomst bieden.

-Voeding die niet bij de hond past. Door gezonde voeding die afgestemd is op de behoefte van de hond, kun je veel vacht en huidproblemen voorkomen. niet elke dure brok is goed voor je hond. Elke hond is verschillend, wellicht is een minder dure of rijke brok veel beter voor jou hond. Denk ook eens aan vers vlees. of zoals ik zelf doe bij mijn honden, 1x per week een vers-vleesdag.

-Je borstelt je hond elke dag. Ik krijg dit vaak in de salon te horen, meestal neem ik het met een korreltje zout. Maar er zijn idd baasjes die heel vaak hun hond borstelen buiten de ruiperiode om. Stop hier mee, je stimuleert de vacht extra haren aan te maken. Vaak is max 1x per week voldoende, bij een kortharige hond zelfs zo min mogelijk.

-Je hond heeft een huidaandoening. Raadpleeg dan altijd een huidspecialist.